Faktor utama di sebalik kejayaan sesebuah organisasi, adalah kualiti kepimpinan yang dipamerkan kepada para pekerja, yang mendorong mereka untuk melakukan yang lebih baik. Pernahkah anda tertanya-tanya bahawa bos boleh menjadi pemimpin juga, tetapi tidak semua bos adalah pemimpin? Terdapat garis penandaan di tengah-tengah sifat dan ciri-ciri kedua-dua keperibadian ini. Semasa bos memberi pesanan kepada pekerjanya, seorang pemimpin mempengaruhi pengikutnya dengan menetapkan contoh.

Seorang pemimpin memujuk para pekerja untuk bertindak dengan cara tertentu, untuk mencapai matlamat organisasi. Seorang bos boleh diiktiraf sebagai pemimpin, dengan sentiasa membimbing mereka dalam tugas mereka dan menunjukkan kebolehannya. Dalam artikel ini, kita telah memecah semua perbezaan antara bos dan pemimpin.

Carta Perbandingan

Asas untuk PerbandinganBossKetua
MaknaSeseorang yang memberi arahan kepada pekerja dan berkelakuan dengan cara yang berwibawa, mencari kawalan dan memberitahu staf apa yang perlu dilakukan adalah Boss.Seseorang yang mempengaruhi, memberi inspirasi, menyokong dan menggalakkan sekumpulan individu, dan terus bekerja pada pencapaian matlamat adalah pemimpin.
Orang bawahanPekerjaPengikut
Keuntungan menghormatiKerana kekanananDisebabkan keupayaan dan kualiti wataknya
OrientasiBerorientasikan keuntunganBerorientasikan tenaga kerja
Apa yang dia buat?Mengurus dan menguasaiInovatif dan bekerjasama
MencariKawalanKomitmen
MemanduPiawaianNilai
FokusMengenai strukturPada penglihatan
KerjaMengetahui bagaimana kerja dilakukanMenunjukkan bagaimana kerja dilakukan
PerwakilanTugas dan TanggungjawabKuasa
Apa nak buat?Suka memberitahu pekerjaLebih suka mengajar pekerja
KesalahanMenunjukkan siapa yang salahMenunjukkan apa yang salah dengan memperbaikinya

Definisi Boss

Seorang bos merujuk kepada individu yang bertanggungjawab terhadap pekerja atau organisasi. Dia adalah seseorang yang melaporkan pekerja, iaitu penyelia langsung tenaga kerja. Dia menjalankan kawalan ke atas pekerja, perintah, menyerahkan tugasan dan tugas kepada mereka dan berhak mengambil keputusan mengenai beberapa perkara.

Dalam carta organisasi, tidak ada tajuk rasmi seperti ‘bos’, tetapi istilah itu menandakan seseorang yang menjadi pemilik atau dilantik sebagai ketua organisasi, jabatan, unit atau bahagian. Oleh itu, bos boleh menjadi penyelia, pengurus, pengarah atau mana-mana orang lain yang bekerja pada tahap yang lebih tinggi.

Definisi Pemimpin

Pemimpin istilah ditakrifkan sebagai individu yang mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi dan mengilhami orang lain, ke arah pencapaian matlamat. Dia adalah seseorang yang memegang kedudukan dominan dan memimpin orang lain melalui contoh. Dia adalah seorang lelaki yang mempunyai visi, yang tetap setia kepada matlamatnya dan berusaha terus menerus menuju pencapaiannya. Dia memberi contoh, sedemikian rupa sehingga orang mendapat motivasi dan mengikuti jejak atau arahnya. Kualiti pemimpin yang baik adalah:

 • Keterlihatan
 • Kemahiran komunikasi yang hebat
 • Seni mempengaruhi dan memotivasikan orang lain
 • Merangsang kerja
 • Matlamat yang jelas
 • Menghargai orang lain
 • Menetapkan contoh
 • Mengambil tanggungjawab
 • Adakan perkara yang betul

Perbezaan Utama antara Boss dan Pemimpin

Perbezaan ketara antara bos dan pemimpin dibincangkan dalam perkara berikut:

 1. Boss adalah orang yang bertanggungjawab di pejabat yang memberi perintah kepada pekerja dan berkelakuan dengan cara yang berwibawa, mencari kawalan dan memberitahu lelaki apa yang perlu dilakukan. Seorang pemimpin adalah orang yang memimpin orang lain dengan mempengaruhi, memberi inspirasi, menyokong dan menggalakkan sekumpulan individu, dan terus bekerja pada pencapaian matlamat.
 2. Seorang bos mempunyai pekerja manakala seorang pemimpin mempunyai pengikut.
 3. Seorang bos mentadbir dan memerintah dengan ketakutan sementara seorang pemimpin berinovasi dan memberi inspirasi dengan kepercayaan.
 4. Seorang bos mendapat penghormatan disebabkan oleh pihak berkuasa atau kekananannya, tetapi seorang pemimpin mendapat penghormatan untuk dirinya sendiri oleh tingkah laku, muhibah dan kualiti wataknya.
 5. Seorang bos sentiasa berorientasikan keuntungan. Sebaliknya, pemimpin adalah orang yang berorientasikan.
 6. Latihan kendiri bos, tidak seperti pemimpin yang mencari komitmen.
 7. Seorang bos mengambil keputusan berdasarkan standard, norma dan peraturan organisasi. Tidak bertentangan dengan pemimpin yang kelakuannya berdasarkan nilai-nilai.
 8. Seorang bos sangat tahu cara melaksanakan tugas tertentu. Sebaliknya, seorang pemimpin menunjukkan pengikutnya bagaimana melakukan tugas dengan betul.
 9. Seorang bos menyerahkan tugasan dan mewakilkan tanggungjawab kepada orang-orangnya. Bagaimanapun, seorang pemimpin mewakilkan pihak berkuasa.
 10. Seorang bos memberitahu pekerja apa yang perlu dilakukan. Sebaliknya, pemimpin mengajar pekerja apa yang perlu dilakukan.
 11. Seorang bos meletakkan kesalahan untuk pecahan dan menunjukkan siapa yang salah. Berbeza dengan pemimpin, yang membetulkan pecahan dan mengenal pasti apa yang salah.

Kesimpulannya

Seorang pemimpin adalah orang yang mengetuai pengikutnya, mengilhami, mendorong dan membimbing mereka dalam pelbagai perkara. Sebaliknya, bos adalah seseorang yang merupakan pemilik perniagaan atau dilantik oleh pemiliknya sebagai pengurus tempat kerja. Perbezaan antara kedua-dua ini adalah masalah psikologi, iaitu mengenai wawasan yang mana kita melihat dunia. Jika anda memainkan peranan seorang bos, anda perlu ketat dengan pekerja untuk mendapatkan perkara yang dilakukan daripada mereka atau mereka akan mula mempersendakan anda.

Sebaliknya, menjadi pemimpin anda perlu menjadi pendengar yang baik dan influencer terlebih dahulu, anda perlu memainkan peranan sokongan untuk meningkatkan semangat para pengikut dari semasa ke semasa.facebook sharing button